pátek 17. března 2017

Příliš mnoho náhod v Tenerife Mar, kapitola 28

Lanzarote, dům Cesare Manriqua. Dnes je v něm muzeum a opravdu stojí za návštěvu.

Když jsem vyšla z policejní stanice na chodník, zvonil mi telefon. Volal Markus: „Nestalo se ti nic? Už je dost pozdě.“

„Ne, nic se nestalo, jen jsem se tady trochu zdržela na policii.“

„Copak? Zjistili, že jsi to byla ty?“

„To ani ne, ale víš, já mám pocit, že to bylo trochu jinak, než kapitán říká.“

„Takže jsi se s ním dohadovala? No to si dovedu docela představit. Ale už je skoro tma. Dojedeš v pořádku?“ staral se Markus, protože ví, že za šera nerada řídím. „Nechceš tam nechat auto a vzít si taxi?“

„Ale ne, musel by pak někdo jet pro auto. Já to zvládnu.“ ujistila jsem ho.

 
 
Jela jsem z Puerta de la Cruz stejnou cestou, jakou musel jít nebo jet i Jiří Voznica.  Když vyjedete z centra města směrem na La Santu, čeká vás asi deset kilometrů serpentinami okolo pobřeží, v úrodné krajině plné zahrad a vinic. Pak projedete tunelem, silnice se zařízne do skály a pak se dál vine v serpentinách až do La Santy, což je od tunelu asi dva a půl kilometru. Okolo cesty nejsou žádné domy, jen asi kilometr za tunelem je odbočka nahoru na El Casitas. Jela jsem pomalu. Jednak proto, že už se stmívalo a já nejsem, jak už jste asi pochopili, žádný zvláštní řidič. Ale také proto, že jsem z nějakého iracionálního důvodu doufala, že po cestě přijdu na to, co tu ten mrtvý mladík mohl pohledávat. Taky třeba konečně přijdu na nějakou souvislost mezi smrtí jeho a té dívky. I když se mě kapitán tak usilovně snažil přesvědčit o opaku.

Silnice se ve skále stáčí v zákrutách, které kopírují tvar pobřeží. Některé zatáčky jsou zvlášť nepřehledné. V těch se doporučuje troubit. Já jsem se původně troubit ostýchala, ale od té doby, kdy mě ze silnice málem srazila do moře skupina motorkářů, troubím o stošest. Jela jsem pomalu i když cesta probíhala dobře. V sobotu večer není na silnici do La Santy velký provoz. V našem městečku není žádná vyhlášená diskotéka, herna nebo kasino. Nemáme u nás ani žádné velké hotelové komplexy. V La Santě jsou sice tři hotely, z toho jeden velmi luxusní s vyhlášenou kuchyní, ale davy turistů se k nám  nehrnou.  O La Santě se sice  píše ve všech turistických průvodcích, jako o jednom z nejkrásnějších měst na Tenerife, ale turistům většinou stačí jen vyfotografovat městečko z terasy vyhlídkové restaurace vysoko nad zátokou. Máme malá náměstí, na kterých se  špatně otáčí autobusům cestovních kanceláří, takže není moc praktické k nám zajíždět. A na velké náměstí  před bazilikou u  moře je zákaz vjezdu.  Podzemní garáže  není kde umístit, nejstarší dračinec na ostrově roste o dvacet kilometrů dál. Ani obchodní centrum zatím nikoho nenapadlo postavit. Takže co by u nás běžný turista pohledával.

Původně jsem chtěla po cestě zastavit asi dva kilometry před La Santou nad místem, o kterém jsem si myslela, že z něho spadl Jiří Voznica. Ale když jsem vyjela z tunelu,  byla taková tma, že bych stejně nic neviděla. Popravdě se mi ani nechtělo riskovat, že mě někdo z projíždějících řidičů srazí dolů. Omylem. To bych pak asi  zase setkala s kapitánem Rodríguezem, ale nejspíš  bychom si už moc nepopovídali. 

Přijela jsem domů a rozhodla jsem se, že budu mimořádně roztomilá a přemluvím Markuse, aby se mnou jel zítra ráno okolo pobřeží pátrat po místě pádu pražského studenta. Ale mimořádně roztomilý byl naopak Markus, který na mě čekal s  večeří  a v tak dobré náladě, že jsem na ranní dramatický nález i debatu s kapitánem docela zapomněla. Kupodivu si ale vzpomněl můj manžel. Už jsme leželi v posteli, byla tma a já už jsem pomalu usínala, když najednou řekl: „Nebudeš se teď bát chodit k moři sama?“ Chvíli jsem přemýšlela, co tím asi tak myslí a pak jsem řekla: „To teda nebudu, protože když tam chodím sama, tak tam žádné mrtvoly nejsou. To jen když jdu s tebou! A já už spím! Dobrou noc!“ A zavrtala  jsem se hlouběji do teplého důlku pod jeho pravým ramenem.






Děkuji, že mě čtete.
Vaše Helena Hardenová

 
Můžete mě sledovat i na  Instagramu

 
Knihu Příliš mnoho náhod v Tenerife Mar vydalo nakladatelství MOBA v roce 2004. Momentálně je vyprodaná, dostupná jen v knihovnách a antikvariátech.

Text podléhá autorskému zákonu.  Všechny fotografie zveřejňované na blogu jsou moje. Copyright Helena Hardenová 2016-2017
 


Žádné komentáře:

Okomentovat